„Amitől a mi tetőnk mindig zöldebb!”

Díjnyertes referenciánk! Európa egyik legnagyobb, 50 000 m2-es extenzív zöldtetőjének nyugati szárnya.

Gyakran Ismételt Kérdések

Extenzív zöldtetőnél a födém terhelhetősége alapvetően az ültetőközeg vastagságától és fajsúlyától függ.

Alapvetően az ültetőközeg vastagságától és fajsúlyától függ.
Hazai hóviszonyokat, vízzel telített ültetőközeg súlyát és a hasznos terhelést figyelembevéve, tanácsos minimum 150kg/m2 terhelhetőséggel kalkulálni.

Az extenzív zöldtetők az un. nem járható zöldtetők kategóriájába esnek.

Az extenzív zöldtetők az un. nem járható zöldtetők kategóriájába esnek. magyarán az ápoláson kívül rendszeres közösségi élettérként nem használhatók, mivel a pozsgás növények nem bírják a tartós taposást.

Extenzív zöldtetők szakszerű rétegfelépítése

12. Vegetáció
11. Ültető közeg
10. Szűrő-védő réteg.
9. Szivárgó – drén réteg
8.Gyökérvédő réteg (ha a vízszigetelés nem gyökérálló)
7. Vízszigetelés
6. Elválasztó-védő réteg
5. Hőszigetelés
4. Párazáró réteg
3. Lejtést adó réteg
2. Teherhordó szerkezet
1. Felületkiegyenlítő és felületképző réteg

 /Bővebben: https://zoldtetoguru.hu/a-zoldtetok-felepitese /

Az extenzív zöldtető építése előtt első lépés megállapítani a födém terhelhetőségét, majd felülvizsgálni a vízszigetelést.

Első lépés, hogy megállapítani a födém terhelhetőségét, majd felülvizsgálni a vízszigetelést.

Csak jó állapotban lévő, gyökérálló vízszigetelésre szabad kertet telepíteni. Hiszen a növényzetnek egyrészt vegyi károsító hatása van, gyökérsavak keletkeznek, amelyek károsítják a szigetelést.

Régebbi tetőknél – ha csak nem PVC a szigetelés – a ház tetőszigetelése nem gyökérálló, ami nagyon valószínű, hiszen annak idején nem ilyen célra szigetelték a lapostetőket. Ebben az esetben egy új gyökérálló záró réteget kell felhordani, vagy gondoskodni kell egy külön gyökérálló vízszigetelőrétegről.

Az extenzív zöldtető építése előtt közvetlenül pedig 48-72 óráig el kell árasztani a tetőt, hogy víznyomás alatt is megfelel-e a követelményeknek.

Zöldtető vízszigetelésével szemben elsődleges feltétel a vízszigetelés gyökérállósága.

Elsődleges szempont a vízszigeteléssel szemben a gyökérállóság.

Választható gyökérálló, 1 mm-nél vastagabb, kétrétegű bitumenes vagy PVC-vízszigetelés,

 Előbbi előnye, hogy a födémre hegesztett bitumenes lemez sérülésekor a beázás a sérülés helyén keletkezik, míg a PVC-s szigetelésnél a sérülés helyétől távolabb, a födém mélypontján jelentkezik a beázás.

A bitumenes szigetelések közül gyökérállóak a rézfólia betétes lemezek, ahol a gyökérsav és a fémrészecske által kiváltott elektromosság téríti el a gyökércsúcsot.

Az extenzív zöldtetőket is rendszeresen ápolni kell, a Sedum tető a harmadik évtől minimális fenntartási igénnyel jár.  

A múlt század kilencvenes éveiben egy építész szakembernek – akinek egyben meghatározó szerepe volt a hazai zöldtető építés elterjedésében – volt egy nem szerencsés publikációja, miszerint az általa „flóra tetőnek” nevezett extenzív zöldtetők önfenntartóak.

Az óta jobban megismertük a zöldtető építés rejtelmeit és ki kell jelentenünk, hogy az extenzív zöldtetőket is bizony ápolni kell, igaz egy jól beállt, kondicionált, teljes állományi fedettséggel bíró Sedum tető a harmadik évtől minimális fenntartási igénnyel jár.  

Ápolási igényt lásd:  https://extenzivzoldteto.hu/extenziv-zoldteto-fenntartas/

Ferde tetőn 20°-os hajlásszögig lehet kisebb költséggel extenzív zöldtetőt építeni.

Tapasztalataink szerint – figyelembevéve a későbbi fenntarthatóságot is – maximum 20-25°- os lejtésű födémen érdemes zöldtetőt építeni. Lehetséges meredekebb födémen is, de a költségek hatványozódnak.

Ideális a 10-15 fokos lejtés.

Bővebben: https://extenzivzoldteto.hu/extenziv-zoldteto-epitese-ferde-teton/

Sarjvetés a legolcsóbb extenzív zöldtető telepítési mód, amely egy év után már 60-70%-os borítottsággal bír.

A döntés alapvetően pénztárca vastagságának függvénye.

Sarjvetés a legolcsóbb, legkisebb munkaigénnyel jár, és egy év után már 60-70%-os borítottsággal bír.

A palántázás költsége duplája a sarjvetésnek, és kiültetéskor a felület maximum 20%-os borítottságú, és egy év után a sarjvetéssel azonos a fedettsége.

A sedum szőnyeg teljes borítottságot, vizuális élményt jelent. Hátránya, a magas kivitelezési költség mellett, hogy hazai forrásból minimális készletek szerezhetőek be. Import anyagokra lehet támaszkodni, amelyeknek a magyarországi klímához való alkalmazkodása nem megfelelő. A főként holland importból származó sedum szőnyegek túl vannak hajtatva, piaci és nem ökológiai szempontok alapján készülnek. Tapasztalatunk, hogy az első tél után foltosodnak, a Sedum hispanicum fajok nagy százalékban kipusztulnak.

Amennyiben biztosra akar menni, úgy érje be egy későbbi, de huzamos ideig gyönyörködtető látványban, amit sarjvetéssel lehet legolcsóbban produkálni.

Extenzív zöldtető sarjvetéssel történő telepítésnél az első 4-6 hétben állandóan nedvesen kell tartani a felületet.

Sarjvetéssel történő telepítésnél az első 4-6 hétben állandóan nedvesen kell tartani a felületet, hogy megfelelően begyökeresedjen.

A beállt, 3 évnél idősebb állományt már nem kell öntözni.

Bővebben: https://extenzivzoldteto.hu/extenziv-zoldteto-fenntartas/