„Amitől a mi tetőnk mindig zöldebb!”

Díjnyertes referenciánk! Európa egyik legnagyobb, 50 000 m2-es extenzív zöldtetőjének nyugati szárnya.

EXTENZÍV ZÖLDTETŐ FENNTARTÁS

Fenntartási, ápolási munkák extenzív zöldtetőknél

Az extenzív zöldtetők ápolási munkáinak kivitelezése, fenntartása nagyobb szakértelmet kíván, mint az intenzív zöldtetőké, annak ellenére, hogy a zöldtetőtípus elnevezés, az ”extenzív” igénytelenebb, kevesebb gondozásra utal. A nehézség abból adódik, hogy az extrém, száraz körülmények között, a vékony ültetőközegben gyakran előfordul, hogy hiányzik a megfelelő növényborítottság, állománysűrűség.

Laikusként azt gondoljuk, hogy ilyen esetben több tápanyaggal, öntözéssel ellensúlyozni lehet.
Ez részben igaz, de egyben teret adunk a széllel terjedő gyomnövényeknek, amelyeket az extenzív tetőkert kistermetű Sedum fajai nem képesek elnyomni. A gyomosodás megakadályozásának legjobb ellenszere a hosszabb, száraz időjárási periódusok, amikor a nemkívánatos gyomtársulások gyorsan visszaszorulnak, majd teljesen elhalnak.
 A problémát az okozza, hogy gyomnövények által korábban borított területek helyén nagy felületű kopasz foltok alakulhatnak ki.

A rendszeres öntözés hiánya az extenzív felületeken egy ellenálló, gyommentes társulást eredményezhet. Öntözni kivételesen csak akkor szükséges, ha egy hosszabb száraz és meleg periódus során a növényzet veszélyeztetett. Ez azonban még száraz vidékeken is csak ritkán fordul elő.

Tápanyag-utánpótlást ezért legcélszerűbb szakemberre bízni, aki tapasztalati úton képes meghatározni a megfelelő összetételt és mennyiséget.

A Fito System Kft. átalánydíjas fenntartás keretében vállalja extenzív zöldtetők fenntartását, felújítását.

Extenzív zöldtetők gondozása során a legfontosabb a fás szárú magoncok eltávolítása. Bizonyos idő elteltével a magoncokat nem lehet gyökerestől kihúzni. Magyarországon zöldtetőkön a leggyakrabban fertőző fa fajok a nyár, a fűz, a juhar és az ecetfa.   Jellemző rájuk, hogy kivágással nem lehet kiirtani, mert ezek a fajok oldalhajtásokból még erősebben újra kihajtanak. Egyetlen hatásos módszer, hogy véglegesen megszabaduljunk tőlük, ha a friss vágási felületet lekenjük 100%-os Glialka gyomírtóval.

Extenzív tetőknél az idő múlásával gyakran csökken az eredeti Sedum fajták sokfélesége. Néhány faj jobban, mások gyengébben fejlődnek és néhányan teljesen eltűnnek. Ez a jelenség normális és várható, erre utal a német zöldtető szabályozás, az FLL-irányelvek (1995b) követelménye is, amely a vetéssel telepített évelők átadásakor csupán az elvetett fajok 60%-át követeli meg. Amennyiben a növénypusztulás során keletkezett hézagokat nem nővi be maga a társulás, önmaga általi felülvetéssel, úgy egyik vagy másik faj utólagos beültetéssel pótolható.

Az ápolási munkák keretében fontos továbbá a zöldtetők épületszerkezeti elemeinek rendszeres karbantartása is. Különösen fontos a lefolyók és aknák biztos működésének rendszeres vizsgálata. Ezt az ellenőrzést elsősorban a nem direkt bejárattal rendelkező felületeknél felejtik el. A növények által benőtt lefolyók pangó vizet, az pedig a vegetációban, illetve az épületben okozhat kárt.

Mikor és mennyit kell öntözni?

Extenzív zöldtetők sarjvetésénél különös gondot kell az öntözésre fordítani, mert többnyire viszonylag sokáig tart, amíg minden faj kikel. Extenzív zöldtetőkön az évelők vetéssel történő telepítésekor ezért ajánlott a kezdeti fejlődés időtartamára öntözőberendezést telepíteni. Időkapcsolós automata öntözőberendezéssel gyakorlatilag kizárható a csíranövények kiszáradása. A nyári hónapokban naponta 3-6 alkalommal ajánlott kb. 1 l/m2 vízmennyiség kijuttatása.

Cégünk, a Fito System Kft. a tapasztalataink alapján minden extenzív zöldtető építésekor időlegesen 4-6 hétre kézi automatikával, csapra szerelt esőztető öntözőberendezést telepít, amely éjszaka 1 órás öntözési idővel biztosítja a szükséges nedvességet a csíranövényeknek.

Amennyiben a csírázási szakasz alatt esős időjárás adódik, az öntözéstől természetesen eltekinthetünk. Az extenzív zöldtetők erősen vízáteresztő ásványi szubsztrátjai esetében azonban nem okoz semmiféle kárt, ha egyszer egy öntözés a természetes esőzéssel egyszerre történik.


Bellavics László
zöldtető szakértő