„Amitől a mi tetőnk mindig zöldebb!”

Díjnyertes referenciánk! Európa egyik legnagyobb, 50 000 m2-es extenzív zöldtetőjének nyugati szárnya.

EXTENZÍV ZÖLDTETŐ ÉPÍTÉSE FERDE TETŐN

Cégünk, a Fito System Kft. saját fejlesztésű, nívódíjas – ÉMSZ „ÉV Tetője” Pályázatán 2013-ban elnyerte az „Aranykefe” Nagydíjatferde tetők zöldesítésére alkalmas, biztonságos, olcsó technológiával rendelkezik.

Fito System Kft. - Extenzív zöldtető ferdetetőn

MIT NEVEZÜNK FERDE TETŐNEK?

 • Lejtés 5-36%-ig (3-20°)

Az ilyen felszíni dőlésszöggel rendelkező tetőknél a vízvisszatartás, valamint az erózió elleni védelem, a lecsúszásvédelem az elsődleges. A nagyobb lejtő következtében a csapadék viszonylag gyorsan folyik le. Ezzel a rendszer kevesebb vizet tud visszatartani a növényzet számára. A víz gyorsabb lefolyása ugyanakkor növekvő felületi eróziót okoz, amely kedvezőtlen feltételek mellett a zöldfelépítmény lehordásához is vezethet.

Az építéstechnikai feltételeket tekintve, a szakirodalmak kb. 15°-os (27%) tető-dőlésszögtől javasolják a zöldtető ültetőközegének lecsúszását megakadályozó technológiát, hogy a szubsztrát biztosan ne tudjon elmozdulni. /Tapasztalatunk alapján már 10°-os lejtés felett érdemes kiépíteni/

SAJÁT TECHNOLÓGIÁNK

A Fito System Kft. által bevált módszert a saját ferdetetős házam zöldtetőjének építésekor találtam ki. (Igaz, hogy azóta a szigetelésem kivitelezését végző cég is magának negligálja, de ez lényegtelen.)

Úgy véltem, hogy a rendszer éles tesztelésére nálam alkalmasabb nincsen, mert ha nem válik be, akkor csak önmagamat okolhatom, ha beázik, akkor az én fejemre csepegjen, ne máséra.

Szakítottam a korábbi megoldásokkal, az ültetőközeg lecsúszását magán az alépítményen elhelyezett küszöbökkel, valamint a zöldfelépítményben, az ültetőközegben elhelyezett csúszásgátlókkal. Kiindulva abból, hogy ferde tetőn a drén lemezek vízmegtartó képessége korlátozott, és megcsúszásra hajlamos, ezért elvetettem ezek használatát is.

Korábban már több ezer négyzetméteren alkalmaztuk – Magyarországon csak mi – az egyenes tetőkön is kiválóan működő egyrétegű extenzív zöldtető típust. /lásd: SOLO/
Egyrétegű extenzív zöldtetőinkkel több Nívódíjat is nyertünk, ezért nem láttam akadályát a ferde tetőn történő kipróbálásnak.

Alapvető követelményként tűztem ki, hogy mit kell teljesíteni a technológiának:       

 • Fixen a tető teljes szélességében, sávosan tartsa meg a vízzel telített ültetőközeget, ne hagyja lecsúszni.
 • A födémhez rögzüljön a szerkezet úgy, hogy ne ázzon be, szigeteljen teljesen.
 • Ne látszódjon a rögzítés.
 • Tartós rozsdamentes anyagból legyen.
 • Akadálymentesen tudjon lefolyni a felesleges csapadék a közegben.
 • Tartson vissza alul annyi vizet, mint egy 20mm-es drénlemez.
 • Ne mosódjon le minden tápanyag a tető aljára.

Megvalósítás:

 • Fa födém lévén egyértelműen adódott, hogy a rozsdamentes, 10cm magas és ugyanakkora talplemezzel bíró, „L” alakban meghajlított fémprofilokat ráfúrjuk a födémre.
  Ez teljesen kiverte a szigetelőnél a biztosítékot, hogy képzelem a PVC szigetelést átfúrni. Sikerült meggyőznöm, hogy a talplemezre, a furatok fölé rá kell hegeszteni egy PVC csíkot, és a víz ferde tetőn nem szivárog felfelé.
  Sikerült elfogadtatnom, de a szigetelő szakma felé – készült is erről egy riport – úgy prezentálta a szigetelő kolléga, hogy úgynevezett „hosszú kihorgonyzással” történt a rögzítés, ahhoz hasonló megoldással, ahogy a tetőfedők a hófogókat szerelik fel: a szerkezet a cserepek alatt jó darabon visszanyúlik, úgy, hogy a fedés hosszan eltakarja a rögzítési pontokat.
  A csavarozásról – a szigetelés átfúrásával járó „szentségtörésről” nem esett szó – de én vállaltam a kockázatot, és immár 2007 óta beázás nélkül működik, miként már számos helyen, felfedve az igazságot.
Extenzív zöldtető építése ferde tetőn
 • A perforált profilok 15°-os lejtésnél 100cm távolságra vannak kiosztva, alulról felfelé, a legalsó kavicssávot és ültetőközeget elválasztó profiltól számolva. Ez a kiosztási távolság ideális az 1100gr-os 200cm széles /5 l/m2 víz megtartású/ védő geotextilia méretre vágásához.
  Ez a védő 1100gr-os geotextilia lett az „L” alakú profilok közé beszabva, és ezt megelőzően egy 125gr-os geotextilia szűrőréteg csík /50cm széles/ lett a bordákon áthajtva, amelynek két oldalát a védőréteg rögzíti. A szűrőréteg akadályozza meg a tápanyag lemosódást.
Extenzív zöldtető építése ferde tetőn
 • Az ültetőközeg Fito Tect egyrétegű szubsztrát.
Extenzív zöldtető építése ferde tetőn
 • Növényzet: Sedum sarjvetés.
Extenzív zöldtető építése ferde tetőn

TELEFONON INGYEN ADOK SZAKTANÁCSOT!

T: +36 30 9215 207


Bellavics László
zöldtető szakértő