„Amitől a mi tetőnk mindig zöldebb!”

Díjnyertes referenciánk! Európa egyik legnagyobb, 50 000 m2-es extenzív zöldtetőjének nyugati szárnya.

AZ EXTENZÍV ZÖLDTETŐK ELŐNYEI

HŐSZIGETELŐ KÉPESSÉG

Az extenzív zöldtető úgy viselkedik, mint egy zöld sapka, télen fűt, nyáron hűt. Hővédő hatása a nyári kánikulában fokozottan érezhető, nagymértékben javítja a lakások hőháztartását.

Az extenzív zöldtetők hő csillapítószerepének vizsgálata során igazolást nyert, hogy városi zöldfelületek intenzitása és felszíni hőmérséklete egymással fordítottan arányos, azaz minél nagyobb az intenzitás, annál alacsonyabb a hőmérséklet.

Tudományosan bizonyított, hogy egy Sedumokkal borított 10cm vastag extenzív zöldtető, az úgynevezett „fekete,” kavicsolt tetővel szemben jelentős hőszigetelési előnyökkel bírt. Amíg egy folyami kaviccsal borított tetőn az éves hőingadozás elérte a 100°C-ot, (télen -20°C, nyáron + 80°C), addig egy 10cm vastagságú extenzív zöldtetőn, az éves hőingadozás 34-36°C mérséklődött. Extenzív zöldtető a természetes sugárzás kb. 80%-át is képes a talajnedvesség és a vegetáció által elnyelni

További előny, hogy a napsugárzás káros UV sugarainak csak 10-20%-át engedik át a növények. A zöldtető hőmérséklet kiegyenlítő tulajdonsága nagyban védi az épületek szigetelését, megduplázva élettartamukat.

 

CSÖKKENTI A CSATORNAHÁLÓZAT TERHELÉSÉT

Az extenzív zöldtető zivatarok esetén lassítja a tetőről lefolyó víztömeg csatornarendszerbe jutását, jelentősen csökkenti a vízelvezetés költségeit.
A lehullott csapadék 70%-át megköti, és párolgás útján visszajuttatja a természetes körforgásba.

Ennek figyelembevételével kisebb kapacitású vízelvezető rendszer is elégséges, amely csökkenti a beruházás költségét!                                           

Nyugat- Európa számos országában, ahol megosztott a szennyvíz, csatornadíj – pl. Németország – nem kell a zöldtetős ingatlanoknak csatornadíjat fizetni.

 

JAVÍTJA A LEVEGŐ MINŐSÉGÉT

A növényi légzés és a párologtatás hőelvonással jár, ami tovább javítja a zöldtetőkön a mikroklímát.

A növények CO2-t lélegeznek be, és O2 lélegeznek ki, így mennyiségük függvényében nagyban növelik a környezet levegőjének frissességét.

 

JAVÍTJA A MIKROKLÍMÁT

A zöldtetőn megkötött víz, párolgás útján visszakerül a globális, természetes körforgásba, ezzel nagyban segíti az ökológiai egyensúly fenntartását.

A párologtatás hőelvonással jár: 1kg víz elpárologtatása annyi hőt tud elvonni a környezetéből, amely képes kb. 2 Celsius fokkal lehűteni 1 000 m3 levegőt.

 

TERET AD A BIODIVERZITÁSNAK

Az extenzív zöldtetők természet közeli élőhelyként, mintegy aktív ökológiai felületként funkcionálnak, számos élőlénynek életteret biztosítva, megvalósítva a biodiverzitást. A tetőkön telepített extenzív vegetáció élőhelyet teremt városi környezetben is a madaraknak, rovaroknak, amely növeli az élettér sokszínűségét.

 

CSÖKKENTI AZ ALLERGIA LEHETŐSÉGÉT

Az extenzív zöldtetőn a növények levelei megkötik a szálló port, mérséklik a szél erősségét, megakadályozva a szálló por képződését. Ez által csökken az allergiás megbetegedések egyik kiváltója.

 

A TELEK ZÖLDFELÜLETÉBE BESZÁMÍTHATÓ

Az OTÉK /A tetőkertek és a vízfelület beszámítása a telekre előírt zöldfelületbe 5. számú melléklet a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelete alapján:

A tetőkert összterületéből zöldfelületként számítható rész 8-20 cm termőréteg vagy könnyített szerkezetű talaj (szubsztrát) egyszintes növényállományú, extenzív zöldtető 15%-a.

 

NÖVELI AZ INGATLAN ÉRTÉKÉT

Az építmény értékét növeli, egyre nagyobb az igény az ökologikus szemlélettel épített ingatlanok iránt. A természetes élettér, a zöld növelése nagyban javítja a lakók közérzetét, egyben mentálhigiénés eszköz. Javít a városképen, és számszerűen megnöveli az ingatlan értékét, amely az ingatlanpiaci árakban is visszatükröződik.

A Fito System Kft ügyvezetőjeként több mint 100 000m2 extenzív zöldtető építésében és mintegy 70 000m2 fenntartásában vettem részt és vagyok részese ma is.

Cégünknek és személy szerint nekem ez az egyik legnagyobb előnyöm, az az egyedi, gyakorlat által visszaigazolt tudás, ami kiemel a versenytársak közül.


Bellavics László
zöldtető szakértő