„Amitől a mi tetőnk mindig zöldebb!”

Díjnyertes referenciánk! Európa egyik legnagyobb, 50 000 m2-es extenzív zöldtetőjének nyugati szárnya.

TUDJA ÖN, HOGY EGY EXTENZÍV ZÖLDTETŐ ÉPÍTÉSÉNÉL MIKÉNT TUD LEGTÖBBET SPÓROLNI?

UGYE NEM AKAR RÁFIZETNI AZ EXTENZÍV ZÖLDTETŐJE ÉPÍTÉSÉRE?

Hihetetlen, de igaz!

Képzelje el, a legtöbb építkező vakon megbízik az építész tervezőben, feltételezve, hogy az összes építészeti szakágban otthonosan mozog.

Amint sikerült megfogalmaznia a zöld élettérrel kapcsolatos igényeit, úgy feltétlen hozzon össze egy konzultációt az építésztervezővel és a zöldtető szaktanácsadójával. Ez azért szükséges, mert más szemszögből látják a megoldandó feladatot, amelyet komplexitásában kell szemlélni.

Nem utolsó szempont, hogy az építész zöldtető építéssel kapcsolatos szakismereti hiányai is ilyenkor még orvosolhatók.

 „Saját házam építésekor – 15 évi zöldtető építési gyakorlattal a hátam mögött, volt már némi elképzelésem a zöldtetők szigeteléséről – előzetesen három szigetelő szakmérnökkel konzultáltam.

 Ezt követően a szerintem legjobb szakemberrel és az építésztervezőmmel összehoztam egy munkavacsorát.
Itt négyórás intenzív munka során megszületett a megoldás, és az építész is revideálta, felülbírálta a korábbi elképzelését. Kiderült, hogy a szigetelés terén már kissé elavultak voltak a szakismeretei.
Belegondolni is rossz, hogy mit okozhatott volna egy szakszerűtlen megoldás.”

Ha nincsenek fenntartásaim, úgy nemcsak százezrekkel került volna többe a zöldtető szigetelés és vízelvezetés, hanem később rengeteg bosszúságot is okozott volna.

A saját történetem is rávilágít arra a tényre, hogy egy építkezés során feltétlen célszerű a szakági mérnökök által is átvilágítani az adott építész tervet.

Amennyiben Ön a legjobban és legolcsóbban szeretné kivitelezni extenzív zöldtetőjét, úgy közelebbről képet kell alkotnia a hazai zöldtetős piac kínálta lehetőségekről.

„Mindenképpen zöldtetőt szeretnék. Az Ön hírlevelei nélkül valószínű elkövettem volna az összes alapvető hibát, amikre ezek után nagyon oda fogok figyelni. Az ebben a témában kapható „szakkönyvekből” hiányzik az a többéves tapasztalat, amivel Ön rendelkezik.”

/Marosi István/

Az építész által készített extenzív zöldtetőtervek árnyoldala

Tekintettel, hogy a zöldtető tervezése egy épületen belül az egyik legkisebb építészeti részfeladat, ezért érthető, ha az építész tervezőt két szempont vezérli:

  • biztonságos zöldtető rétegrend kiírása,
  • minél kevesebb rajzolás, időtöltés a zöldtetővel kapcsolatban.

Ebből az következik, hogy az építész egy zöldtetős projekt esetén nem saját kútfőből dolgozik, hanem egy már bevált technológiához nyúl.

Előnyben részesíti azt a zöldtető rendszert forgalmazó céget, amelynek részletrajzai letölthetők, ahol a zöldtető csomópontok és azok metszeteit csak csatolnia kell.

Ennek a sablonokból dolgozó, úgynevezett gépies tervezésnek van egy nagy árnyoldala

KEVÉS FIGYELMET FORDÍTANAK

AZ ÖN,

A MEGRENDELŐ SZÜKSÉGLETEIRE,

a tetőkert használhatóságára,
a fenntarthatóságra.

Kivételes eset amikor egy tervezőnek jut ideje a zöldtető szerepét jelentőségének megfelelően – funkció és használhatóság szempontjait mérlegelve – a megrendelővel közösen végig elemezni.

Jobb megelőzni, mint később bánkódni!

Nem egyszer láttam elkámpicsorodni a Megrendelőt, amikor szembesült azzal a ténnyel, hogy mennyit spórolhatott volna meg, ha a tervezési fázisban konzultált volna zöldtető szakértővel.

Az Építtetőtől nem lehet elvárni, hogy eligazodjon egy számára ismeretlen szakmában, egy oly annyira fiatal szakterületen, amelynek felsőszintű oktatása Magyarországon még várat magára.

A zöldtető építők milyen viszonyulására számíthat?

Itthon általános jelenség, hogy a zöldtető rendszerekkel kereskedő cégek kivitelezőként is, zöldtető építőként is hirdetik magukat, miközben saját, kivitelező szakembereik nincsenek, kizárólag alvállalkozókkal dolgoztatnak.

A kereskedőnek az a célja, hogy a saját zöldtető rendszerét csomagban adja el, és a megrendelőnek ne hagyjon más választási lehetőséget.
Technológiájuk beépítését végző kertépítőnek az az elsődleges célja, hogy minél gyorsabban letudja a megbízást, átadja és menni a következőre.

Nincsen egyértelmű felelősségvállalás és Önre, mint Megrendelőre elsődlegesen pénzforrásként tekintenek.

Ebben az érdekeltségi rendszerben háttérbe szorul a tevékenység lényege, értéket alkotni egy jó cél érdekében.

MILYEN ELVÁRÁSOKNAK KELL, HOGY MEGFELELJEN AZ ÖN ZÖLDTETŐ KIVITELEZŐJE?

  • Szakképzett legyen!
  • Elsődleges legyen számára Ön! – a Megbízó megelégedettsége!
  • Hassa át a vágy, hogy maradandó zöldtetőt alkosson!

Tudja Ön, hogy mitől lesz valaki a zöldtető építő szakma mestere?

  • Többezer óra extenzív zöldtető kivitelezés és fenntartás!

Hallott róla, hogy miként lehet szakszerű zöldtető építői tudásra szert tenni?

  • látni és érteni a növények visszajelzéseit rendszeres karbantartással!
  • tesztelni a különféle ültetőközegeket, talajkeverékeket!
  • szelektálni a növényeket szárazság és fagytűrés szerint!
  • a műszaki tervek megvalósíthatóságát a gyakorlatban ellenőrizni!

A Fito System Kft ügyvezetőjeként több mint 100 000m2 extenzív zöldtető építésében és mintegy 70 000m2 fenntartásában vettem részt és vagyok részese ma is.

Cégünknek és személy szerint nekem ez az egyik legnagyobb előnyöm, az az egyedi, gyakorlat által visszaigazolt tudás, ami kiemel a versenytársak közül.

Földimmel” – mindketten „vazsiak vagyunk” – majd 25 éve van vállalkozói kapcsolata a TECTUM Kft-nek. Legutóbb az „Év Tetője 2017” pályázaton kaptunk nívódíjat közös munkánk eredményeképpen.

Ajánlom mindenkinek jó szívvel munkáját, nagyra tartom úttörő szerepét a zöldtetők magyarországi elterjesztésében, tudását/tapasztalatát és szakmai alázatát.

/Tamási József ügyvezető/


Bellavics László
zöldtető szakértő