„Amitől a mi tetőnk mindig zöldebb!”

Díjnyertes referenciánk! Európa egyik legnagyobb, 50 000 m2-es extenzív zöldtetőjének nyugati szárnya.

AMIT FELTÉTLEN ÉRDEMES TUDNIA AZ EXTENZÍV ZÖLDTETŐKRŐL

Zöldtető létesítése előtt feltétlen tisztázni kell, hogy mit is értünk extenzív és intenzív zöldtető alatt.

Az elnevezés az ápolási igényre utal, amely a vegetációs réteg vastagságával növekszik. Míg az intenzív tetőkerteknél megpróbáljuk az élőhelyet messzemenőkig optimalizálni, vastag talajkeverékben egy díszkertet létesíteni a tetőn, közösségi életteret alkotni, addig ez az extenzív tetőknél mindez nem lehetséges.

Az extenzív zöldtetők az úgynevezett „nem járható zöldtető” kategóriájába tartoznak. Az ilyen területeket nem lehet használni közösségi térként úgy, mint a gyepet.

Az extenzív zöldtetők a 8 -15 (20) cm közötti rétegvastagsággal és 1,0-2,4 kN/m2 (100-240 kg/m2) terhelhetőséggel rendelkező felületek. Az alacsony terhelhetőségnek köszönhetően az extenzív zöldtetők a legalkalmasabbak könnyűszerkezetű épületek födémjének zöldesítésére.

Rendszerint napsugárzásnak és szélnek erősen kitett száraz élőhelyekről van szó, amelyeket csak meghatározott növényfajok tolerálnak. Figyelembe kell venni azt is, hogy öntözéssel csakis szükség esetén, extrém szárazság idején lehet számolni.

Egy jól működő extenzív zöldtető ezért kifejezetten olyan növényekre szorítkozik, amelyek szárazságtűrőek és a fenti körülmények között csekély ápolást igényelnek. A zöldítés célja egy hosszú távú, alacsony fenntarthatóságú, a lehető legváltozatosabb növényi közösség kialakítása, lassú növekedésű, alacsony, szárazságtűrő varjúhájakkal (Sedumok).  

Gondos tervezéssel és kivitelezéssel, nem monokultúrában a Sedumokból változatos (5-8 fajta/10m2) alacsony karbantartási igényű növényi közösséget képezhetünk. Teljes borítottságot 2-3 év alatt várhatunk. Ez az eljárás természetközeli vegetációs egységek telepítéséhez vezet. A terjedő tövű fajok keverékének előnye, hogy az egyik faj kipusztulása esetén csak kis területű részek maradnak üresen, amelyekre idővel a többi faj gond nélkül betelepül.

 A Sedum-fajok képesek sarjakról gyökereket fejleszteni, azaz új növényt képezni, amely lehetőséget kínál egy egyszerű, olcsó szaporítási módnak, az un. sarjvetésnek, amit cégünk is preferál. A Sedumok sarjvetésére legalkalmasabb időpont az április közepe és szeptember vége közötti időszak.

A kiszórt sarjakat legalább 3-4 héten keresztül egyenletes nedvesen kell tartani. Amennyiben a sarjakat szubsztrát takarja, elegendő 3-5 l/m2 öntözés. Gyökeresedés után az öntözést fokozatosan csökkentsük addig, amíg a hetente 1-2-szer 5 l/m2 mennyiséget elérjük. Amint megjelennek az első hajtások, a kiegészítő öntözés teljesen elhagyható.

Mindig szem előtt kell tartani, hogy az adott feltételek mellett az extenzív zöldtetők esztétikai teljesítőképességével szemben alacsonyabb követelményeket kell támasztanunk, mint egy intenzív zöldtetőnél. Ezzel nem azt szeretném mondani, hogy egy extenzív zöldtetőnek unalmasnak és élménytelennek kell lennie. Sőt, ellenkezőleg! Azonban semmi esetre sem felel meg azon elterjedt elképzeléseknek, amely egy egész nyáron át hosszú ideig nyíló, feltűnő virágokból álló ápolt kertről vizionál, rendezett és tiszta úgy ősszel, mint télen. Talán éppen ettől különlegesen izgalmas!

Hangsúlyozni szeretném, hogy amennyiben az extenzív zöldtetőn változatosabb növénykiültetést szeretnénk, azt csak az ültetőközeg rétegvastagságának, a födém terhelhetőségének növelésével érhetjük el, ami nagyban megnöveli az ápolás intenzitását.

A biodiverzitás (fajok sokszínűsége) növekszik az ültetőközeg vastagságának megnövelésével.  A réteg vastagságának megváltoztatásával teret adunk az idegen gyomnövények megtelepedésének. Hasonló eredményre vezet a megnövelt szervesanyag tartalom. Mindkét esetben nagyobb gondozást, több gyomlálást igényel az extenzív zöldtető.

 A rendszer felépítéséből, a csekély vegetációs rétegből adódóan a növények számára a víz és tápanyagok elérhetősége szándékosan korlátozott.  Ezért az ültetőközegnek egyrészt kiváló vízkapacitású (vízmegkötő és elvezető) és minimális 4-8%-os (tömegsúlyra vonatkoztatva) szervesanyag tartalommal kell rendelkeznie.

Az intenzív tetőkertekkel ellentétben extenzív zöldtetőknél,  sekély rétegvastagságnál nem jöhet szóba a felső talajréteg használata, mert a konkurens növényfajok (gyomnövények) az extenzív tető növényeit gyorsan elnyomnák. Ezért lehetőleg gyommentes szubsztrátot kell előállítani.

Nagyon fontos a jó vízelvezetésű zöldtető építése, mert a pangó víz hatására az eleve szárazságtűrő növények kipálnak, azaz megfulladnak. A nem megfelelő vízelvezetés, a levegőtlen ültetőközeg meglétét jelzik a mohák. Mohás extenzív zöldtető ültetőközege elsavanyodik, amely gátolja a lúgos ph-t kedvelő Sedumok terjedését. Annak érdekében, hogy a fölösleges víz gyorsan elfolyjon, a jó lefolyó szerkezet mellett a tetőhéj minimális lejtésének 1,5% felett kell lennie.

Az extenzív zöldtető építésével és ápolásával kapcsolatos további tudnivalók megtalálhatók a „Milyen szolgáltatásokat kínálunk” fejezetben.

A Fito System Kft ügyvezetőjeként több mint 100 000m2 extenzív zöldtető építésében és mintegy 70 000m2 fenntartásában vettem részt és vagyok részese ma is.

Cégünknek és személy szerint nekem ez az egyik legnagyobb előnyöm, az az egyedi, gyakorlat által visszaigazolt tudás, ami kiemel a versenytársak közül.


Bellavics László
zöldtető szakértő